• slidebg1

ДОКТОР

ПРИЧИНИТЕЛ: вирус род Aphthovirus КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Шапът е остра, извънредно контагиозна болест по двукопитните животни, която се проявява с треска и с везикулозни екзантеми (афти) по кутанните лигавици на храносмилателния канал (уста, хранопровод, предстомашия), по кожата на вимето. Проявява се с анорексия, треперене, намаляване на млеконадоя за 2-3 дни, след което: мляскане, скърцане със зъби, куцота, тропане или ритане с крака,причинено от везикули (афти) на бузната и назалната мукозна мембрани и/или между копитната цепка и коронарната линия.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: Инактивирани вирусни ваксини, съдържащи адювант. Имунитет: 6 месеца след 2 начални ваксинации, през 1-месец, в зависимост от антигенната връзка между ваксината и щамовете причинители.

ПРИЧИНИТЕЛ: вирус от р. Morbillivirus. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Гастроинтестинални признаци се появяват, когато спадне температурата: профузна кървава диария, съдържаща мукоза и некротични частици. Дехидратация, абдоминална болка, абдоминално дишане, слабост, залежаване и смърт за 8-12 дни. В редки случаи, клиничните признаци регресират към 10 ден и се възстановяват към 20-25 ден.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: атенуирани вирусни ваксини ,които са високо ефикасни.

ПРИЧИНИТЕЛ: вирус от р. Orbivirus. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Пирексия до 42°C, депресия, възпаление, разязвяване, ерозии и некрози на устната мукоза, отекъл и понякога цианотичен език, куцота, дължаща се на коронит, пододерматит, миозит, аборти, пневмонични усложнения, изтощение, смърт до 8-10 дни или продължително възстановяване с алопеция, стерилитет и забавяне на растежа.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: ваксинация с живи ваксини,като включените във ваксината серотипове трябва да са същите като изолираните на терена.

ПРИЧИНИТЕЛ: спирохети от типа на лептоспири. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Лептоспирозата е болест по различните видове бозайници, включително и човека, която в типичните случаи след кратковременна треска протича при нормална и субнормална температура с анемия, хемоглобинурия, жълтеница, огнищни некрози по кожата и червата.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: активно имунизиране.

ПРИЧИНИТЕЛ: Bacillus anthracis. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Антраксът е заразно заболяване, засягащо всички видове домашни животни, както и човека; проявява се ензоотично и протича остро в септицемична форма, която се характеризира с увеличение на далака и със серозно-хеморагични инфилтрации в подкожната и подсерозната съединителна тъкан.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: активно, пасивно и комбинирано имунизиране.

ПРИЧИНИТЕЛ: заешка бълха (Spilopsyllus cuniculli), някои арахниди и комари. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Фатална вирусна болест, която е широко разпространена сред дивите зайци в много страни и се предава на домашните зайци. Вирусът, предизвикващ заболяването, е разпространен под формата на различни щамове в Северна и Южна Америка, Австралия и Европа. Той е изключително вирулентен и се предава предимно чрез ухапване от насекомни вектори. Анорексия Дехидратация Кожни кръвоизливи Вторични инфекции, като "хрема".

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: За съжеление още не е открито.

ПРИЧИНИТЕЛ: нарушената обмяна на калций и фосфор. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Заболяването започва с постепенно намаляване на апетита и се стига до пълно отказване от храна. Появява се и извратен апетит.След известен период от време настъпват изменения в крайниците, които се изкривяват във форма на буквите О или Х. Могат да се появят и изкривявания на гръбначния стълб.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: тривитаминол, динатриев фосфат, Glukol.

ПРИЧИНИТЕЛ: недостиг на калций, фосфор и витaмин Д. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Извратен апетит, отслабване, пукане и тракане на ставите, размекване и чупливост на костите.

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: тривитаминол, динатриев фосфат.

ПРИЧИНИТЕЛ: вирус ДНК. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Болестта на Ауески е ензоотична остро протичаща заразна болест по бозайниците, която се причинява от вирус и се проявява с непоносим сърбеж по някои части на тялото, най-често на мястото на проникването на вируса, протичайки с много висока смъртност. Наблюдава се обикновено при млади животни и бозайничета. Признаци на остър енцефаломиелит. Начален стадий на възбуда - прасетата стават много чувствителни, скърцат със зъби, нахвърлят се върху околни предмети. Kлонични спазми, най-често на мускулите на гърба и шията (извиване на главата настрани и назад, докато трае пристъпът). Понякога епилептоидни припадъци с конвулсивни треперения на цялото тяло. Принудителни движения (движение около задните крака, подобно на часовникова стрелка). Паралитични явления - най-напред глътката, вследствие на което животните не могат да гълтат и от устата им изтича слюнка; гласът се изгубва напълно (афония), поради парализа на ларингеалните мускули. Парези и парализи на крайници или части от трупа. Често тази форма завършва със смърт (смъртност 83-90%). При прасета-бозайници болестта протича като септицемия със близо 100% смъртност .

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: специфичен хиперимунен серум, гамаглобулин,широкоспектърни антибиотици.

ПРИЧИНИТЕЛ: Salmonella enteritidi. КЛИНИЧНИ ПРИЗНАЦИ: Салмонелозата е една от най-често срещаните зоонози, при която инфекцията се предава директно или индиректно от животни на хора, или от заразени хранителни продукти (месо, яйца, млечни продукти) на хора. Салмонелозата се среща във всички страни по света и засяга всички животински видове. Много животни могат да бъдат инфектирани със Salmonella, но да не показват никакви признаци. Те представляват реален риск за хората и специално за деца, които биха могли да влязат в по-близък контакт с такива домашни любимци. Диария - често водниста и съдържаща слуз или кръв. Повръщане. Безапетитие. Повишено слюноотделяне (котки). Повишена жажда. Коремни болки - всички видове, но особено конете (колики).

ЛЕЧЕНИЕ И ПРОФИЛАКТИКА: интравенозни флуиди - понякога плазма, антибиотиция, салмонелен антисерум.